Friday, March 28, 2008

ΝΑ ΣΕ ΚΆΨΩ ΓΙΑΝΝΗ .....

Πρόγραμμα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, με την ονομασία Εθνικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, το οποίο θα αρχίσει άμεσα να εφαρμόζεται πιλοτικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας, παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Ο κύριος Αβραμόπουλος δεν ήταν σε θέση για να πεί πως θα υλοποιήσει το πρόγραμμα αλλά βιάστηκε να το ανακοινώσει ως πυροτέχνημα.Θα είναι σε θέση να ξέρει σε ένα μήνα ,όπως είπε.Εδωσε πάντως μια γεύση λέγοντας ότι στόχος, για παράδειγμα, θα είναι ένας χρόνια άνεργος να έχει εναλλακτικές λύσεις για δουλειά, ή ένας ανάπηρος αντί για το προνοιακό επίδομα των 300 ευρώ να μπορεί να εργαστεί λ.χ. ως τηλεφωνητής και να λαμβάνει 700 ευρώ.Την ίδια ώρα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται ο διπλασιασμός από 50 σε 100 του ελάχιστου αριθμού των ενσήμων ώστε να δικαιούται κάποιος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Δηλαδή αν κατάλαβα καλά από τη μία η κυβέρνηση δημιουργέι αποκλεισμένους κοινωνικά-αφού δεν φτάνει που είσαι άνεργος δεν θα έχεις και φάρμακα-ακολουθώντας το αμερικανικό σύστημα και από την άλλη φτιάχνει προγράμματα κοινωνικής περίθαλψης για να φαίνεται φιλολαική.Τα κοινωνικά ταμεία είναι άλλη μία αφορμή για τη διαιώνιση της φτώχειας.

Wednesday, March 26, 2008

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ


Τελικά είναι μικρός ο κόσμος...Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικής Γενεαλογίας των ΗΠΑ εντόπισαν μερικούς πολύ ενδιαφέροντες δεσμούς και συγγένειες των τριών διεκδικητών της προεδρίας των ΗΠΑ.Η Χίλαρι Κλίντον, γάλλο-καναδικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας της, είναι μακρινή ξαδέλφη της τραγουδίστριας Μαντόνα, της Σελίν Ντιόν και της Αλάνις Μόρισετ. Ο Μπάρακ Ομπάμα από την άλλη, γιός λευκής γυναίκας από το Κάνσας και πατέρα από την Κένυα, φαίνεται να είναι μακρινός ξάδελφος του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ενώ ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων, Τζον Μακέιν, είναι έκτος ξάδερφος της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Λόρα Μπους.Τι παρτουάζ είναι αυτά... Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Μπάρακ Ομπάμα, του οποίου το γενεαλογικό δέντρο περιλαμβάνει έξι προέδρους, δημοκρατικούς και ρεπουμπλικανούς, πολλά στελέχη περασμένων κυβερνήσεων, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ.Επίσης, το γενεαλογικό δέντρο της Χίλαρι Κλίντον συναντάται σε κάποιο σημείο με αυτό της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς(το΄χει λίγο η Χίλαρι αυτό το καμιλέ εδώ που τα λέμε), και του συγγραφέα Ζάκ Κερουάκ.Επίσης η Χίλαρι Κλίντον, είναι ένατη ξαδέρφη με την ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί(αυτό δεν το΄χει), καθώς μοιράζονται κοινό πρόγονο που πέθανε το 1718.Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες διασταυρώσεις περιλαμβάνουν την ενάτου βαθμού συγγένεια του Μπάρακ Ομπάμα με τον ηθοποιό Μπράντ Πιτ, αλλά και την δέκατου βαθμού με τον Τζόρτζ Μπους. Η πρώην πρώτη κυρία και νυν υποψήφια για το χρίσμα των δημοκρατικών.






Monday, March 24, 2008

Ο ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟ ¨21

Διαβάζω στο in.gr "Στο μήνυμα του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος υπογραμμίζεται πως «το μεγάλο δίδαγμα της επανάστασης του 1821 είναι ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης είναι επίκαιρος, αποτελεί μονόδρομο για το λαό.Δεν είναι τυχαίο ότι στα 187 χρόνια που έχουν περάσει από την επανάσταση του 1821, συνεχίζονται οι προσπάθειες να εμφανιστούν διαστρεβλωμένα τα διδάγματά της. Η διαπάλη με τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, αποτελεί όρο για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».

Δηλαδή αν δεν ξέρεις την ιστορία του 21 θα μείνεις με την εντύπωση ότι ο μιαούλης δούλευε στη ναυπηγοεπισκευαστική του Περάματος ,ο Κολοκοτρώνης στην οικοδομή και η Μπουμπουλίνα στην ΠΑΛΚΟ.




Sunday, March 23, 2008

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΙΑ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΥΤΟ

Ο Nτέιβιντ Μάμετ συγγραφέας έργων διάσημων όπως «Ολεάνα», «Αμερικανικός Βούβαλος», σεναριογράφος αλλά και σκηνοθέτης αποκηρύσσει την Αριστερά φτύνοντας την στα μούτρα:"Γιατί δεν είμαι πιά ένα αριστερό φυτό" είναι ο τίτλος του άρθου του στο περιοδικό «Village Voice». Εκεί γράφει μεταξύ άλλων: "Οντας παιδί των "σίξτις", πίστευα ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη, οι επιχειρήσεις εκμεταλλευτές και ότι ο λαός έχει κατά βάθος χρυσή καρδιά... Ο πυρήνας της κοσμοθεωρίας μου θα μπορούσε να συνοψισθεί σε μια φράση: Οτι τα πάντα είναι πάντοτε λάθος. Και άρχισα να διερωτώμαι πώς μπορούσα να έχω περάσει δεκαετίες πιστεύοντας αφ' ενός ότι τα πάντα ήσαν λάθος και ταυτόχρονα ότι κατά βάθος οι άνθρωποι έχουν χρυσή καρδιά. Τι από τα δύο ίσχυε; Αρχισα να υποβάλλω τα πιστεύω μου σε κριτική ανάλυση και ανακάλυψα ότι βασικά δεν πιστεύω ότι ο λαός έχει χρυσή καρδιά... Αντίθετα, πιστεύω ότι οι άνθρωποι κάτω από συνθήκες στρες μπορούν να συμπεριφερθούν σαν γουρούνια και αυτό είναι κατά την άποψή μου το μόνο που αρμόζει ως θεματολογία ενός δραματικού έργου".Άσχετα από τις σκέψεις που οδήγησαν τον Μάμετ στην άλλη πλευρά της πολιτικής και στην υποστήριξη του αμερικανικού συστήματος (τη λογική του αναλύει σε άλλο σημείο του άρθρου που αναδημοσιεύει η Ελευθεροτυπία του Σαββάτου),με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η -νέα- άποψη του περί λαού.Ο λαός δεν ήταν ποτέ αθώος.Αυτή η αφηρημένη έννοια του λαού και της κοινής γνώμης έχει περιπέσει στις μεγαλύτερες αμαρτίες,προσπαθώντας να ανέβει τα σκαλοπάτια της κοινωνικής και οικονομικής ιεραρχίας.Ο λαός είναι το όπλο των διεστραμμένων της ιστορίας.





PRISON BREAK


Δύο φυλακές "τιτάνες" θα δημιουργηθούν στη Μ.Βρετανία καθώς παρατηρείται "υπερπληθυσμός" στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.Ο αριθμός των φυλακισμένων έχει διπλασιαστεί από το 1993 ως σήμερα ενώ μέχρι το 2014 αναμένεται ότι οι άνθρωποι που θα είναι πίσω από τα σίδερα θα ξεπεράσουν τις 96.000.Τώρα στριμώχνονται μέσα στα στενά κελιά 81 χιλιάδες τρόφιμοι,σχεδόν 148 πολίτες είναι κρατούμενοι για κάθε 100 χιλιάδες.Στα νέα τεράστια κτίρια θα βρίσκονται περίπου 2,5 χιλιάδες φυλακισμένοι(σε καθένα από αυτά).Πρόκειται για πόλεις-καταψύκτες ανθρώπων και συνειδήσεων ,μια πρακτική της κυβέρνησης Μπράουν που συναντά πολλές αντιδράσεις.Η αύξηση των φυλακισμένων δεν είναι βέβαια βρετανικό φαινόμενο ,είναι παγκόσμιο,πανευρωπαικό ,είναι και ελληνικό.Χτίζονται κι εδώ καινούργιες φυλακές για να στεγάσουν τους στριμωγμένους του Κορυδαλλού.Οι νέες φυλακές όμως δεν λύνουν το πρόβλημα που ξεκινά από τις ανισότητες της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης.Ο κατάλογος του περιοδικού Φόρμπς με τους πλούσιους του πλανήτη μέτρησε νέες σελίδες αφού τα λεφτά συνεχίζουν να συσσωρεύονται στα χέρια λιγων.Και όπου υπάρχει πολύς πλούτος,υπάρχει και πολλή φτώχεια,άρα και μεγάλη εγκληματικότητα.Η λύση δεν είναι περισσότερα κελιά.Αυτά είναι το πρόβλημα.

Monday, March 17, 2008

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Συνολικά, και βάσει των στοιχείων από τα τελευταία συνέδρια της ΓΣEE και της AΔEΔY, υπάρχουν και λειτουργούν στη χώρα μας 3.710 συνδικαλιστικές οργανώσεις για μισθωτούς. Δηλαδή, σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι οργανώσεις των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, ούτε οι οργανώσεις των μικρομεσαίων επαγγελματιών που συχνά τους χωρίζει μόλις ένα βήμα από τη μισθωτή εργασία. Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός θα υπερέβαινε τις 4.000.Ισως για αυτό δεν έχουμε συνδικαλισμό,ίσως γιατί είναι και κρατικοδίαιτος.38 εκ. ευρώ πήραν τα συνδικάτα από την Εργατική Εστία πέρισυ εκμεταλευόμενα ένα νόμο του Μεταξά που διατήρησε η χούντα και διατηρείται μέχρι σήμερα-για να είναι υποχείρια τα συνδικάτα κάθε κυβέρνησης.Κι αυτός ο συνδικαλισμός που υποτίθεται ότι έχουμε κάνει το συνέδριο του στον Αστέρα Βουλιαγμένης,λειτουργεί συντεχνιακά π.χ αν εξασφαλίσουν οι δημοσιογράφοι το ταμείο τους την κάνουν σιγά-σιγά ,οι τεχνικοί της ΕΡΤ που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στο ταμείο των δημοσιογράφων δεν απεργούν αύριο μαζί με τους συναδέλφους τους των ιδιωτικών,οι της ΔΕΗ φωνάζουν για τις αδικίες και δεν μιλάνε καθόλου για την κρατική χρηματοδότηση στο ταμείο τους που είναι τριπλάσια αυτής στο ΙΚΑ.Οσο πιό βαθειά επιχειρείς να μπείς στα ζητήματα τόσο περισσότερο εκπλήσσεσαι από τις αλήθειες που κρύβονται και τα ψέμματα που καμαρώνουν.

Friday, March 14, 2008

ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΚΚΑΣ-Το αγκάθι των μικρομεσαιων συνειδήσεων

Μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας
ότι όσοι έχουν οξύτατη όραση
θα επιζήσουν της πρώτης κρίσεως
των καρδιακών κρίσεων
της οικουμενικής κρίσεως
ακόμη και της εσχάτης κρίσεως
αρκεί ν’ αντέξουν της κρίσεως συνειδήσεως.

Κατά τα άλλα
πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι
γιατί δεν άρχισε να βρέχει βατράχια
αν και θα επινοηθούν ειδικά αλεξιβρόχια
αποσμητικά κατά της αηδίας
έως ότου εξοικειωθούμε με την μπόχα
των νεκρών αισθημάτων κι ελπίδων.

Βρομόμυγες, κρεατόμυγες, χρυσόμυγες.
Τι θα γίνει αλήθεια με τις κοινές μύγες
που συνωθούνται στο νεκροτομείο;
Αν θα καλλιεργήσουμε ένα είδος μύγας
Μέσα μας ας είναι το τελειότερο.
Τέλος πάντων.
Πρέπει να μεριμνήσουμε.
Λαμβάνει έκταση επιδημίας αυτή η έκλυση ηθών.
Να κάνουμε έκκληση
επίκληση στις ηθικές μας αρχές
παράκληση προς τον ύψιστο
να μας απαλλάξει
ή να μας μετεξελίξει
σε μύγες, κορέους, κουνούπια
να λείψει το δυσυπόστατο του χαρακτήρα μας
να μεταβληθούμε στους τρόμους μας
ψύλλοι, ψείρες και κάνθαροι.

Ο προφητικός Μάριος Χάκκας,ένας άγνωστος βωμολόχος που χτυπάει βαθιά στις μικροαστικές ψυχές.Πέθανε στα 41 του ,το 1972.Είχε προλάβει να ζήσει εξορίες και να νοιώσει χούντες.Τα άπαντα του κυκλοφόρησαν προσφατα από τον Κέδρο

Wednesday, March 12, 2008

ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ

Μίλησε χθες και για τα τυχερά των παπάδων ο αρχιεπίσκοπος ,τα ευλόγησε. ΅Ό,τι οι άνθρωποι δίνουν φιλότιμα, προαιρετικά θα το κάνουν δεκτό. Ό,τι όμως είναι εκτροπή από αυτό, είτε εκμετάλλευση, είτε πίεση θα απαγορεύεται αυστηρά».Για να δούμε πόσο το εννοεί ,είναι ένα τεστ κι αυτό γιατί όλοι έχουμε νοιώσει σε χαρές και λύπες το βλέμμα κάποιου παπά στα χέρια μας...Στα νεκροταφεία δε,μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άθλημα ΅τρισάγιο μετ΄εμποδίων΅ ,σε αυτό διαγωνίζονται συνήθως δύο παπάδες για το ποιός θα προλάβει να πάει πρώτος στους τεθλιμμένους συγγενείς.Είναι πολύ ωραίο και θεαματικό άθλημα με τους παπάδες να πηδάνε πάνω από τάφους με ολυμπιακές ταχύτητες και το ράσο να ανεμίζει χαρωπά,το δε μούσι να παίρνει κλίση λόγω του αέρα και της ταχύτητας με την οποία κινείται ο ιερωμένος αθλητής.Στο άθλημα αυτό το ένα χερι του αθλητού κραταέι το καπέλλο να μη φύγει και χαθεί πολύτιμος χρονος.Με όλα αυτά έχω την εντύπωση ότι δεν είναι άσχετες και οι αντιδράσεις ορισμένων ιερωμένων στο σύμφωνο συμβίωσης και στην πολιτική κηδεία.

ΟΔΟΣ ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΟΓΩ ΑΠ-ΕΡΓΩΝ

Στην πρωθυπουργική οδό,εκεί που είναι το Mαξίμου ,περνούσα προχθές και είδα μία κλούβα κάθετα και μια ταμπέλα "οδός κλειστή λόγω έργων".Nα υποθέσω ότι τα έργα θα τελειώσουν μόλις ξεθυμάνουν και οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό;

Monday, March 10, 2008

Η ΔΙΑΦΑΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

Πέρασε στα ψιλά μία έκθεση του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων που δίνονται στους ερυωβουλευτές. Οι εκθέσεις αυτού του είδους είναι απόρρητες.Τα μέλη της επιτροπής ελέγχου προυπολογισμού μπορούν να τη διαβάσουν μόνο σε ειδικό δωμάτιο ,υπό παρακολούθηση και χωρίς το δικαίωμα να κρατάνε σημειώσεις ή να ζητήσουν αντίγραφο.Παράλληλα υπογράφουν χαρτί ότι δεν θα διαρεύσουν το περιεχόμενο της.Τη διαβάζεις δηλαδή και την ξεχνάς.Ενας από αυτούς που πέρασε αυτή τη διαδικασία και διάβασε την έκθεση ήταν και ο Κρίς Ντέιβς ,άγγλος ευρωβουλευτής των φιλελευθέρων .Κι αυτός έπρεπε να την ξεχάει, ,μόνο που του έδωσαν λάθος χαρτί να υπογράψει και όταν πιά διάβασε την έκθεση ,αρνήθηκε να υπογράψει το κανονικό,άρα δεν δεσμευόταν να κρατήσει και μυστικά.Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή καθένας από τους 785 ευρωβουλευτές παίρνει 15.496 ευρώ το μήνα για αμοιβές συνεργατών.Λόγω όμως της ελαστικότητας των κανόνων ό καθένας τα έκανε ότι ήθελε τα λεφτά.Ετσι ,όπως αποκάλυψε ο άγγλος σε μία περίπτωση ολόκληρο το ποσό αμοιβής προσωπικού κατέληγε στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου του ευρωβουλευτή, σε μια άλλη περίπτωση σε «εταιρεία διαχείρισης» και σε μία τρίτη περίπτωση συνεργάτης ευρωβουλευτή «απόλαυσε» δώρο Χριστουγέννων ίσο με 19 φορές τη μηνιαία αμοιβή του. Σε κάποια άλλη περίπτωση το ποσό «ευεργέτησε» το κόμμα με το οποίο εξελέγη ο ευρωβουλευτής. Στις Βρυξέλλες άλλοι μιλούν για επτά περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στις 167 που ερευνήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και άλλοι αναφέρονται σε ένα ποσοστό κακοδιαχείρισης που αγγίζει το 30% επί του συνολικού δείγματος. «Αν αυτά που περιγράφει η έκθεση αφορούσαν ιδιωτική εταιρεία» λέει ο Κρις Ντέιβις «τότε τα πρόσωπα που θα εμπλέκονταν θα είχαν οδηγηθεί στη φυλακή. Η έκθεση πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και να ακολουθήσουν οι ενδεδειγμένες νομικές διαδικασίες». Εξαιτίας της ευρείας δημοσιότητας που απέκτησε η περιβόητη έκθεση συνεδρίασε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού για να αποφανθεί σχετικά με την άρση του απορρήτου. Με ψήφους 21-14 επικράτησε η άποψη ότι η έκθεση δεν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα.Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές συνεργάστηκαν υπέρ της τήρησης της ισχύουσας διαδικασίας και της ευρωπαικής γαργάρας.

Saturday, March 8, 2008

ΔΥΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Η επιστροφή της Λένας Πλάτωνος ,μετά από την μεγάλη περιπέτεια είναι ένα από αυτά που με έκαναν πιό αισιόδοξο.Διαβάστε τη συνέντευξη της στο τελευταίο τεύχος της lifo,σαν να έσπασε ένα φράγμα και χύνονται χιλιάδες όμορφες λέξεις που για πολύ καιρό ήταν στριμωγμένες στο μυαλό της.Η συνέντευξη είναι καταπληκτική κυρίως γιατί το θέλει η Πλάτωνος,ο Τσαγκαρουσιάνος την βρήκε στο σωστό timing και την έκανε να ξεχυθεί στην κουβέντα.Επέστρεψε από τα σκοτάδια και ο μεγάλος/μικρός της δεκαετίας του 80,Αρης Ρέτσος ,άνθρωπος που τολμά να κάνει δύσκολο θέατρο,μακρυά από tv,και pr.Τον θυμάμαι στους Απέναντι του Πανουσόπουλου ,να ΅ρίχνει΅ τη θεά Μπέτυ Λιβανού.Οι Απέναντι ήταν για μένα η πιό πιστή καταγραφή της δεκαετίας του 80 και όχι το λαμπερό κίτς του Δαλιανίδη και η φτηνιάρα βιντεοκασέτα.

Thursday, March 6, 2008

ΟΙ ΅ΑΘΩΟΙ΅ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Ωραία και μοιραία εμφανίστηκε χθες ο Κ.Καραμανλής τζούνιορ για να μας ενημερώσει στην ώρα των παραθύρων για το ασφαλιστικό,δείχοντας πως έχουν συντονιστέι όλοι με τα τηλεοπτικά vibes του Ευαγγελάτου και της Τρέμη.Όμως έξω από το τηλεοπτικό τάιμινγκ ο πρωθυπουργός βγήκε για να πεί ότι αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για το ασφαλιστικό και να εξηγήσει ότι το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί.Κάτι που το αντιλαμβάνονται όλοι,ασχέτως αν κανένας δεν θέλει να του πειράξουν την τσέπη και την πρόωρη.Το ότι ο πρωθυπουργός βγάινει και λέει ΅αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος ΅ είναι υπέρ του και δύσκολο για ένα πολιτικό(προσπαθώ να αφήσω στην άκρη το χακί μπουφάν και τις ασύμμετρες απειλές στις φωτιές του καλοκαιριού).Το πιό εύκολο αν θες να είσαι αρεστός και να κυβερνάς καιροσκοπικά είναι να το θάψεις.Βεβαίως τα κόμματα που αποχώρησαν από το διάλογο όταν το θέμα μπήκε στο τραπέζι τώρα βγάινουν και ζητάνε τα ρέστα αναζητώντας ψηφαλάκια ,ανάμεσα στους χτυπημένους του ασφαλιστικού.Μαζί και το ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια το έθαβε όπως η γάτα τα σκατά της.

Saturday, March 1, 2008

ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΤΟΥ

Πίσω από την λαμπερή βιτρίνα των πραγμάτων like eurovision κρύβονται οι ουσιαστικές τραγωδίες.Κάθε χρόνο λένε τα στοιχεία 50 χιλιάδες οικογένειες οδηγούνται σε πτώχευση επειδή αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν μπορούν να αναπεξέλθουν οικονομικά.Υποτίθεται ότι υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας,υποτίθεται ότι είναι ασφαλισμένοι-οι περισσότεροι τουλάχιστον-και καλύπτονται.όμως είναι σίγουρο ότι μόλις κάτσει η στραβή, μετά την υγεία του ανθρώπου σου,η πρώτη απελπισμένη σκέψη είναι ΅που θα τα βρω;΅.Σε ένα κράτος που παίρνει σοβαρά τους πολίτες του ,η αγωνία θα αφορούσε μόνο στην ασθένεια και την ίαση της.Εδώ όμως όπου τα κοράκια παραμονεύουν,όπου το σύστημα είναι άθλιο ,όπου δεν προλαβαίνεις να χώνεις φακελάκια σε τσέπες ,την ασθένεια ακολουθεί η πτώχευση και ο δανεισμός.Γιατί και οι τράπεζες περιμένουν πως και πως κάτι τέτοιες περιπτώσεις για να σε αφήσουν στο δρόμο.Και το ζήτημα είναι ότι όπως δέιχνουν τα στοιχεία οι πιό ασθενείς οικονομικά είναι αυτοί που την πληρώνουν.Συνήθως αυτούς χτυπάνε και οι περισσότερες αρρώστειες.