Monday, March 26, 2007

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΙΟΥΣ



Το βιβλίο της ιστορίας τελικά θα υποστέι τις διορθώσεις που απαιτούνται ώστε να γίνει αρεστό σε αυτούς ,στους οποίους δεν απευθύνεται.Τι να σου κάνει κι η Μαριέτα ,πόσα να αντέξει, είπε χθες ότι η συγγραφική ομάδα θα πρέπει να διορθώσει κάποιες αναφορές βάσει των παρατηρήσεων που έχει κάνει η Ακαδημία. Σίγουρα θα διορθωθεί ο συνωστισμός στην παραλία της Σμύρνης, μπορέι να γίνει traffic , δεν ξέρω αν θα ανοίξουν και τα κρυφά σχολειά πάλι αλλά αν δεν ανοίξουν ποιός τον ακούει τον Αθηνών και πάσης Ελλάδος.Υπάρχει και το θέμα της συμβολής του Αγιου κλήρου και του Παλαιών Πατρών Γερμανό ο οποίος ήταν αυτός που σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης αλλά κατ άλλους την ημέρα εκείνη δεν ημπορούσε καθότι βρισκόταν incognito στην Θεσσαλονίκη .Εχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε πως αντιμετωπίζονται κοινά γεγονότα μέσα από την ιστορία που διδάσκονται ελληνες και τούρκοι στα σχολεία τους.

Στα ελληνικά σχολικά βιβλία αναφέρεται ότι η «άλωση» της Κωνσταντινούπολης σήμανε τη «σκλαβιά» του έθνους . Αντίθετα, στα τουρκικά βιβλία χαρακτηρίζεται μια σημαντική «κατάκτηση» της Βαλκανικής, η οποία «ήταν επιθυμητή από τους λαούς της σε κοινωνικό επίπεδο, με την προσδοκία μιας δικαιότερης διοίκησης».Σαν το δικό μας βιβλίο της ιστορίας δεν ακούγεται το τούρκικο?

* Οι έλληνες μαθητές διδάσκονται ότι η Ελληνική Επανάσταση και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων της εποχής «οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και έτσι τέθηκε τέλος σε μια εποχή σκλαβιάς και καταπίεσης». * Οι τούρκοι μαθητές διδάσκονται ότι πρόκειται για μια από τις «εξεγέρσεις» στον χώρο των Βαλκανίων και αντιμετωπίζεται ως «εκδήλωση αγνωμοσύνης προς τους Οθωμανούς οι οποίοι κυβερνούσαν με δικαιοσύνη και ανοχή».

Για τα ελληνικά βιβλία ιστορίας «ελληνικά στρατιωτικά τμήματα αποβιβάστηκαν στην Ιωνία για την τήρηση της τάξης και την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών». Για τα τουρκικά βιβλία ιστορίας πρόκειται για «επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων κατά των αμάχων» και ο «απελευθερωτικός αγώνας του Κεμάλ Ατατούρκ» οδήγησε στη δημιουργία της τουρκικής δημοκρατίας. «Στις 9.9.1922 στη Σμύρνη οι Ελληνες ρίχτηκαν στη θάλασσα». Ουτε τα τουρικά βιβλία δεν μιλάνε για συνωστισμό στην παραλία της Σμύρνης.Κάνει λίγο αυτός ο συνωστισμός 15Αυγουστο στην προβλήτα του Περαιά να περιμένεις το Δημητρούλα και να μην έρχεται.

Στα ελληνικά σχολεία οι μαθητές μαθαίνουν ότι έγινε εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο με εκτελέσεις και απάνθρωπες βιαιότητες .Στα τουρκικά σχολεία οι μαθητές μαθαίνουν ότι ο τουρκικός στρατός έκανε «απόβαση ειρήνης»,κάτι σαν το καράβι με τους γκέι που θα καταπλεύσει στη Μύκονο.






No comments: