Saturday, February 16, 2008

ΗΚΑΜΠΑΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ

Πολλές "καμπάνες" χτύπησαν στο λόγο του Ιερώνυμου για τον Μακαριστό.Ο λόγος στην ενθρόνιση του ήταν πραγματικά αυτό που περιμέναμε από έναν ιεράρχη,όχι από έναν πολιτικίζοντα και πολιτικολογούντα κληρικό.Κείμενο που χρόνια είχαμε να ακούσουμε τουλάχιστον στο εσωτερικό από ιεράρχη.Με τον τρόπο που μίλησε ο Ιερώνυμος έγινε περισσότερο πολιτικός-με την ορθή έννοια του όρου-από τον προηγούμενο λαικίζοντα.
Και οι σπόντες για την 10ετία Χριστόδουλου ήταν απανωτές.Εχουμε και λέμε:

1.Η Εκκλησία πορεύεται μέσα στην Ιστορία και τον κόσμο αλλά δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. Δεν ενδιαφέρεται να αντιπαρατεθεί προς κάτι ή κάποιον αλλά να προσλάβει τον κόσμο και να τον μεταμορφώσει.Ρούμπος 1ος

2.Κι εμείς, οι διάκονοι της Εκκλησίας, δεν υπάρχουμε για να αντιπαραθέτουμε επιμέρους απόψεις εναντίον άλλων απόψεων ή ιδεολογικές αντιλήψεις έναντι άλλων ιδεολογιών, ούτε δικαιούμαστε να στρατευτούμε σε μια ιδεολογικοπολιτική επιλογή εναντιούμενοι σέ κάποιαν άλλη. Διότι τότε δεν θα είμαστε Εκκλησία αλλά μια θρησκευτική παράταξη, αυτοπεριορισμένη στη στενωπό των ιδεών της.Ρουμπος number 2

3.Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί αλλά εκκλησιαστικοί άνδρες.Ρουμπος 3ος

4.Επιτρέψτε μου να απευθύνω τον λόγο προς τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης και της τεχνολογίας· προς όλα εκείνα τα ανήσυχα πνεύματα, που επιμένουν να προβληματίζονται για τα κοινά και δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι από την ακινησία, τη στασιμότητα και τη δουλεία του αυτονόητου.Ρούμπος four-οι ψευτοκουλτουριάρηδες του Χριστόδουλου.

5.Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να γίνει κατανοητή η σημασία και ο ρόλος του Σεπτού Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για την πορεία σύνολης της Ορθοδοξίας.Ρούμπος 5ος-ο μισητός Βαρθολομαίος του Μακαριστού.

Πιστεύουμε πως οι καιροί απαιτούν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες οι οποίες να καθιστούν την Εκκλησία εύρωστη μεν, αλλά με μοναδικό σκοπό οι πόροι της να εξαργυρώνονται στην διακονία του ποιμνίου της και επομένως τα έσοδα από την διαχείριση της περιουσίας Της να επιστρέφουν στο λαό, ώστε να μην δημιουργείται με κανένα τρόπο η αίσθηση ότι έχει μετατραπεί ο οίκος του Θεού εις οίκον εμπορίου.Ρούμπος six-κοτόπουλο Αλληλεγγύης στη σχάρα.

No comments: